[:sr]POCETAK ILI KRAJ[:en]Beginning or end[:]

Marija Belić Bibin
[:sr]Hajde da malo govorimo o smrti. Šta je smrt? Ne znam. Verovatno znam isto koliko i drugi. Da li se bojim smrti? Više ne. Da li je vidim oko sebe? Sve redje.Sve češće vidim samo novi početak.   Da li umem da je osetim? Da. Kraj. Šta je kraj? Da bi se došlo do kraja, mora se prvo desiti početak. Izmedju, takodje, postoji nešto.

Nekada sam mislila da se ne bojim smrti. Mislila sam tako, jer se nisam susretala sa istom. Onda sam počela da se susrećem sa smrću. Bila sam na korak od iste u nekoliko navrata. Ostala sam živa. Kako? Svaki put sam imala utisak da je neko ili nešto umešalo svoje prste i „spasilo“ me. I dalje sam smatrala da se ne bojim smrti, ali mi je ta tema uvek bila neprijatna. Onda se desilo da meni neko najbliži, neko ko mi je podario život bude na samoj ivici, na korak, gotovo prešla liniju. I vratila se. Tada sam shvatila da imam neopisiv strah od smrti. Toliko dubok i jak da sam bila prinudjena da udjem u to stanje i razmotrim šta je to što me u smrti toliko plaši. Plaši me kraj. Ma, šta je kraj? Plaši me odlazak. Odlazak gde? Zar je uopšte važno gde, ako nemam više tog nekog.  Iako ga nemam ja moram da nastavim dalje. Tačnije, ne moram, ali nastavljam, jer život hteli ili ne ide dalje. Sve prolazi.

A, onda je nakon svega ovoga umro neko meni blizak, a neverovatno drag i divan. Mlada. Ostavivši iza sebe dve predivne male devojčice. Umrla je jedna mama! Gde je tu pravda života? Zašto? Zašto? Zašto?

Tada sam po prvi put osetila da je to sve uredu. Neobjašnjivo, još teže prihvaljivo, ali je tako. Tada sam po prvi put na distanci osetila biće koje je shvatilo da umire, tada sam prvi put dobila u tišini znak: Ne mešaj se, jer baš tako treba da bude! To je uredu. Razumi, ako već želiš da učiniš nešto. Razumi i to je sve. Kako je samo teško razumeti smrt.

Da li je smrt povratak kući? Kojoj kući? Majci zemlji, tlu ili nebu? Ako je to povratak, onda je to povratak početku. Šta je početak? za mene je početak bilo čega vrhunac ljubavi. Izvedeno iz svega navedenog smrt je zapravo susret sa vrhuncem ljubavi. I zato: Ne mešaj se! Razumi, ako već želiš da nešto uradiš![:]