[:sr]SVETI SAT[:]

Marija Belić Bibin
[:sr]

Šta je Sveti sat? Neko već možda zna, neko ga možda već i praktikuje, ja lično uživam i dokaz sam da je uz Sveti sat ceo dan lepši, cela nedelja bolja, a evo i ceo mesec gotovo magično lep!

Mudrost? O, da, direktno sa Tibeta. Teško? Ponekad vrlo. Moguće? Apsolutno! Budite se svako jutro u 5 sati. Od 5 do 6 ujutro je vaš Sveti sat.

Mudraci veruju da sati nakon svanuća imaju gotovo mistični kvalitet i da su sjajno vreme za učenje i razmišljanje. Mogu ja to. Mogu ja to. Gle, zaista, mogu ja to! To podrazumeva veliki rad na sebi i to je ono što ga čini magičnim. Ne moraš sve učiniti za nedelju dana, ili mesec, ali se postaraj da svakog dana učiniš nešto što će probuditi u tebi ono što uistinu jesi, bez obzira koliko ti se to beznačajnim činilo u trenutku.


Duboko iz duše vam preporučujem da sada, ovde, u prostoriji u kojoj se nalazite dok čitate ove redove, obećate sami sebi da ćete pokušati da sebi poklonite ovaj dar. Koristite najveći deo prvog sata u danu – Svetog sata – za rad na sebi, rad na tom danu koji je pred vama. Dočekajte to jutro kao što majka bdi nad uspavanom bebom i čeka da se sama probudi i otvori oči. Dočekajte taj dan i on će vam uzvratiti. Zapravo time ćete sami sebi uzvratiti. Ono unutar vas će vam uzvratiti. To je nezamislivo moćan način da živiš najveći život i spoznaš svoju sudbinu, svoje planove za taj dan koji su mali, ali nužni, prvi koraci da ostvariš neki nedeljni plan, a koji ti je potreban da te dovede do tačke uspeha koju si zamislio za tu godinu.


E, vidiš, nema dolaska na tu tačku zamišljenog i željenog uspeha bez prvog, malog koraka. Jer, put od 1000km započinje malim, prvim korakom od 10 cm! Jeste, ume da bude naporno i sigurno ćeš pogrešiti ako sebe teraš nešto na silu. Potrebno je da želiš taj visoko postavljen cilj i da imaš svest da te bezbroj malih koraka dovodi njemu. Onda ćeš imati želju, imaćeš sliku, viziju, imaćeš radost da dočekaš svako novo jutro, svaki novi izlazak Sunca, svaki novi dan!


Obećaj samom sebi sada, baš tu gde se sad nalaziš, da zaista želiš to što želiš, kao i da želiš da mu daš život sada i odmah. Daj samom sebi to obećanje. Nikom drugom nisi dužan da to obećaš. Samo sebi. Napravi prvi mali korak. Za sve treba vreme. Ali mora od nečega početi. I beba da bi se rodila, prvo joj predstoje izvesne radnje i meseci malog, pa većeg, pa sve većeg rasta stomaka da bi ono bilo u tvom naručju jednog dana. Ne zaboravi da je život kratak i da ne znaš kada će se završiti. Nije to ništa strašno, ali je tako i istinito je.


Postavi ciljeve i naznači namere, sledi svoje snove iz dana u dan, iz jutra u jutro. I ne brini doći ćeš na cilj. Svašta ćeš doživeti dok ideš ka cilju. Na tom putu nauči da prihvataš ishode, čak i kada ti se ne dopadaju, jer baš tada je važno da podsetiš sebe, da upravo ti ishodi koje ne želiš te najbrže vode ka onome što želiš. Tada napravi puzu. Sagledaj ih, razmotri, jer su ti oni putokaz! Problemi su školjke, a one nam daruju najlepše bisere. Ko bi rekao. A kako nastaje taj biser? Podseti se. Istina, zar ne? Pa, onda šta čekaš? Ne beži od problema i neprijatnih ishoda, probaj da ih sagledaš kao igru. Svaki dan je nova prilika da revidiramo svoju životnu priču i učinimo je još poželjnijom. Moguće je promeniti život. Čak i ako nisi milioner. Moguće je čak i ako si bolestan. Jeste, zaista je moguće. Nemoj me sada terati da nabrajam primere, jer ih već znaš i sam. Ipak, postoji jedna instant pomoć, kada se zaglibiš. Uvek će ti pomoći da se prisetiš da život jeste kratak i da bi moglo sutra da te nema. Šta bi uradio danas?


Ustao bi u 5h sigurna sam. Imao bi svoj Sveti sat. Udahnuo bi duboko u sebe miris ranog jutra, svitanje. Tada su mirisi najlepši. Još uvek je mir, ali u vazduhu se nagoveštava početak života. Neko je već krenuo na posao, još uvek pospan. Pekar već mesi hleb, prodavačica već otvara radnju. Neko se veseo možda tek sad vraća iz noćnog života. Ptice na nebu su veselije u zoru. Obrati pažnju i videćeš sigurno. Možda ćeš videti rosu na travi! A tek boja neba pri izlasku Sunca! Znaš ti to već, znaš sve ovo jako dobro!


Svakog jutra, bez izuzetka, probudite se u 5h ujutru! Oni koji rano rane dobijaju najviše od života. Odvojite prvih 60 minuta dana za vaš “Sveti sat”. Ovo je vaše Sveto vreme za unutrašnje radove (vežbanje, pisanje dnevnika, slušanje omiljene muzike, čitanje omiljene knjige, meditaciju, molitvu, maštanje o životu koji želite i razmišljanje o stanju u kom se nalazi vaš život). Možda ćeš provesti vreme pišući dnevnik, planove, prioritete, čitajući, radeći vežbe ili štogod. Ova strategija će ti preobraziti život, ako je preuzmeš i utkaš u svoje dane. Veruj mi. Ili, ne veruj mi, probaj i veruj sebi. Prijatelju moj, ako se ne zabaviš životom, on će se zabaviti tobom. Budi siguran. Dani će prerasti u nedelje, a one u mesece…tvoj život će se okončati pre nego što shvatiš šta se dešava. Ne dopusti da ti sjajno i prekrasno blago života izmakne. Nastavi da praviš izbore koji će ti pomoći da se setiš Ko si.


Odvoj 60 minuta na početku dana za unutrašnje radove, neophodne da bi zašao dublje u sebe i pronašo u sebi zlatnog Budu, jer, tu je, znaj da jeste. U tebi je. To će biti najveći poklon koji si sebi darovao.

To je tvoj Sveti sat, dočekuješ novi dan svog sopstvenog života. Poželi samom sebi Dobro Jutro! To je najmanje što si zaslužio. I videćeš kako se ceo dan menja! 🙂

 talas bela haljina golubica

[:]