D’OR – Dove Olive RoseMarija Belić Bibin

postavlja nove standarde i kreira lepšu budućnost

ŠTA JE D’OR I ZAŠTO?

D’OR je organizacija, kompanija koja je DRUGAČIJA.

Od 19.04.2017. godine i zvanično smo registrovani kao Udruženje građana

„DOR-CENTAR ZA KREATIVNU EDUKACIJU I UMETNOST“

Statut Udruženja možete preuzeti ovde

Nismo jedini, nismo prvi, a sigurno nećemo biti ni poslednji.

Prvo, D’OR je skraćenica od: DOVE, OLIVE, ROSE

D’OR napisana sa apostrofom znači ZLATNO

DOVE, OLIVE, ROSE predstavljaju simbole, koji su više manje svima poznati.

Ali, u ovom konktekstu u kom ih mi koristimo kao logo, sa Golubicom u letu koja u kljunu donosi grančicu Masline i grančicu Ruže, zapravo predstavlja sledeća tri simbola:

SLOBODA,

MIR ,

LJUBAV

Golubica – Dove je oduvek bila prisutna kao symbol još od vremena pre Hrista, pa čak i u praistoriji kroz crteže po pećinama. Golubica je simbol Svetog Duha, slobode, mira i ljubavi. Za stare Egipćane bila je bila simbol tihe nevinosti, nežnosti, čistote. Sa grančicom Masline-Olive u kljunu donosila je spasenje Nojevoj barci, poruku Boga da je kopno u blizini, zatim poruku Mira zaraćenim stranama, poruke ljubavi, slobode… Golubica je prema mitologiji Sveta ptica Afrodite i Venere i predstavlja lični simbol ove dve Boginje simbolizujući ljubav, lepotu, prijateljstvo. Golubice su ptice koje žive u paru, zajedno grade gnezdo i brinu o svojim mladima. Predstavljene su u brojnim kulturama, legendama, pričama, amblemima, organizacijama, državama, Olimpijskim igrama, a ovde u D’OR-u je simbol Lične slobode da budemo ono što jesmo u esenciji sopstvenog bića.

Tu dolazimo do sledećeg simbola Maslina – Olive. Pored Glubice, grana Masline je na hiljadama godina unazad takodje korišćena kao simbol odredjenih poruka. Maslina je bila simbol mira još iz doba starogrčke mitologije, starog Rima, kao i u moderno doba. Postoji legenda po kojoj predstavlja simbol Jednote izmedju muškarca i žene, kao simbol uzvišene i savršene ljubavi, gde stablo Masline izgleda kao dva isprepletana tela ljubavnika koja čine jedno. Takodje, simbol je besmrtnosti, strpljenja, i u različitim kulturama, nacijama Maslina je, zbog svoje dugovečnosti i stalnog davanja ploda smatrana i simbolima plodnosti, mudrosti, mira, svetlosti, zdravlja, nade, harmonije. Stari Grci su plod masline koristili i kao afrodizijak. Dok su Maslinu za uspostavljanje harmonije stari Kelti koristili posebno na dan ravnodnevnice u Septembru. Za mene je ovde Maslina simbol Mira.

Ruža – Rose je ovde predstavljena kao simbol Ljubavi. Nju Golubica, zajedno sa grančicom Masline, donosi u kljunu. Ljubav. Ruža je bila svetinja za brojna božanstva i omiljeni cvet alhemičara. U Indiji označavala je potpuno savršenstvo, dovršenost bez greške, dušu, srce i ljubav. U antičko doba ona je bila simbol Afrodite, besmrtne ljubavi. U hrišćanstvu ona je pored Isusa i simbol je njegove krvi, njegovog srca. U renesansi Ruža sa osam latica bila je simbol mističnog ponovnog rodjenja, preporoda, i baš zato još od antičkog doba ruže se postavljaju na grobove. Ruža je u vreme Šekspira već postala poetski standard, a u Islamu i Sufizmu je veoma važan simbol. Ruža je nacionalni cvet Engleske, a u Kataloniji je prihvaćena kao nezvanični simbol. U Sjedinjenim Američkim Državama je proglašena nacionalnim cvetom, kao i u kanadskoj provinciji Alberta. Ruža se povezuje i sa numerologijom, pa tako zavisno od broja latica simbolizuje besmrtnost, vrhunsku mudrost alhemičara, ljubav, život i svetlost. Ruža kroz mnogogbrojne priče, tumačenja opisivana je kao simbol poštovanja, vere, lepote, balansa i harmonije, mudrosti, intrige, posvećenosti, senzualnosti, bezvremenosti, ali ponajviše i najčešće kao najjači simbol LJUBAVI.