Quasar -Snezana Aleksic

Quasar / Snezana Aleksic

“Ja ću ponovo reći da je, koliko god vam čudno zvučalo, odgovor svega u ljubavi. Ako tražite rešenje, naći ćete ga kroz ljubav prema odredjenoj situaciji ili osobi. Postoji toliko različitih ljubavi, mada je sam osećaj u suštini isti. Ispunjava vam srce, osećate se dobro, prepoznajete ga kroz emociju da ste na pravoj putanji, kao da vam neki glas govori da je sve ok, pa čak i kada vam je neka situacija vrlo neprijatna. Kada osetite to u stomaku i srcu, tada govorimo o ljubavi. Ta predivna emocija koja vam tako prija. To je iskonski osećaj, prirodna emocija, koja pronalazi rešenje za svaki problem, daje vam mirniji pristup, mogućnost sagledavanja obe strane medalje, umiruje vam misli, osećate se bolje. Zato je ljubav odgovor i rešenje za sve. Evo, ako razmislite o nekoj vama jako neprijatnoj i teškoj situaciji, shvatićete da je ili i dalje držite u sebi ili ste je se oslobodili tek kada ste rešili da nadjete saosećanje, bar trunku ljubavi da sve to oprostite i otpustite iz sebe. Jednostavno rečeno da prihvatite. Ali, ako to još niste uspeli da savladate, hajde bar pokušajte sada i ovde. Uopšte ne morate naglas da ispričate situaciju, dovoljno je da se setite neke od njih i da pokušate da u sve to ubacite ljubav. Pri tome vas molim da vodite računa o tome gde se tu nalazi ego, a gde je tu ljubav. Razlika je ogromna”, rekla je Tea i napravila pauzu.

Posle par trenutaka tišine, Tea je nastavila.

“Čak i ako ne možete, ako vam je i dalje teško , pa osećate neku mučninu u stomaku, nije važno. Nemojte sebe siliti, ali bar pokušavajte svakodnevno na trenutak, dva da to učinite. Ako ste uporni u tome, onda će se sve to složiti baš kako treba i kada treba. Vežbajte ljubav, saosećajnost, empatiju. I počnite od sebe. Volite na prvom mestu sebe. Vežbajte ljubav prema sebi svakog dana. Videćete da ćete uspeti posle nekog vremena. Ali, napominjem nemojte sebe terati, samo ćete izazvati još veću odbojnost u sebi, a onda ste na drugom kraju problema, ni blizu rešenja. Dakle, svakog dana po malo i napravićete mnogo. Napravićete nešto divno”, završila je sa osmehom Tea.

“Eva”, obratila se ponovo Evi koja je svoje izlaganje završila pitanjem. “ Što se tiče tvog pitanja…. Ja nemam gotove odgovore za tebe, nema ih niko, niti će ih ikada iko imati izuzev tebe same. Samo ti znaš i nemoj da se bojiš da potražiš odgovore u sebi. Jer, zapamtite, vi sami u sebi nosite odgovore na sva pitanja koja vas u životu sustižu. Drugi nemaju vaše odgovore. Ne mogu ih ni imati i zato je potpuno gubljenje vremena tražiti odgovore od drugih. Nije stvar u tome da li su vam prijateljski naklonjeni ili ne, jednostavno samo vi znate odgovore na pitanja koja vas muče.
Takodje, ne pokušavajte da umesto drugih vodite njihove bitke, to nije dobro ni za njih, niti za vas. Uradićete samo pogrešnu stvar i na kraju će svako opet morati da se vrati na početak i da traži odgovore u sebi. To je životna istina koju znati i sami, nema potrebe da vam je ja otkrivam. Ja vas samo podsećam i pomažem vam da nadjete svog sopstvenog vodiča za sve životne situacije u kojima ćete biti. Vaš vodič i glavni savetnik ste vi sami, ali morate sebi dati šansu da pronadjete tog vodiča u sebi. To je proces na kome se radi, ne otkriva se preko noći ili su bar retki oni koji to uspeju da urade za jedan dan. Nemojte da vas to obeshrabruje. Ko god pokuša da traži, taj uspe da nadje. Setite se: Ko pokuca, njemu se vrata otvaraju. Ko traži, njemu se daje. To nisu prazne reči, već jednostavna istina, koju je svako od nas već toliko puta iskusio. A put kojim se ide je put ljubavi, počev od ljubavi prema sebi. Shvatite da ljubav nije cilj, ljubav je put ka nekom cilju. A koji je vaš cilj ?! To ne zna niko sem vas.”

[:en]
Quasar -Snezana Aleksic

Quasar / Snezana Aleksic

[:]