Kako tretiramo decu, tako će ona u budućnosti vladati
Nenasilna komunikacija kao odgovor na nasilje koje je svudaZavršno veče ART&LOVE karavana održano je 18. marta u dvorani Apolo u Pančevu

„Pre više od 15 godina sam proputovala svet, odlazeći na edukacije u vezi sa nenasilnom komunikacijom i gledajući ovo ludilo koje je oko nas, imala sam potrebu da uradim nešto“, rekla je Marija Belić Bibin, osnivač projekta. Kako je rođena u Pančevu, odlučila je da završno veče organizuje baš u svom rodnom gradu, jer kako kaže, koreni su najbitniji.

Art&Love karavan podrazumeva kreativne radionice za decu i odrasle, na kojima se uz igru i oslikavanje kamenja razgovara o ljubavi, toleranciji, pomirenju i na kojima se učesnici radionica upoznaju sa nenasilnom komunikacijom – jezikom žirafe.

Kako su konflikti između zemalja Zapadnog Balkana uvek aktuelna tema, koja pravi loše odnose u okruženju, Art&Love karavan je prošle godine održavao radionice o nenasilnoj komunikaciji putujući kroz Srbiju, do Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

„Bitno je raditi sa decom, jer će ona krojiti našu budućnost za 15 godina, te će oni tada vladati na isti način kako ih mi tretiramo danas. Bitno je baviti se decom jer ona ne treba da budu siva tačka društva, već svetli primeri“, rekla je Marija Belić Bibin, i dodala kako nije lako primeniti nenasilnu komunikaciju, jer smo sa svih strana okruženi nasiljem.

Projekat će se nastaviti i njime će ovoga puta biti obuhvaćeno i Pančevo. Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja Spomenak će u saradnji sa Art&Love karavanom organizovati mnoge kreativne aktivnosti i karavan izleta za decu iz Spomenka.

„Mnogi sugrađani su upoznati sa manifestacijama koje organizujemo kao i kreativnim prodajnim izložbama na nivou grada, sada ćemo imati mogućnost da ih realizujemo na nivou projekta što je veoma značajno za našu decu, jer ćemo razviti bolju komunikaciju i steći nova prijateljstva“, rekla je direktorka Spomenka, Tanja Lukić.

Art&Love Karavan je projekat D’OR organiacije, čiji je moto “Svaki problem ima rešenje!”


[:]